علائم بارداری
بارداری علائم مشخصی دارد و معمولاً خانمهایی که باردار می شوند با بررسی بعضی از تغییراتی که در بدن آنها رخ میدهد متوجه آن خواهند شد و پس از مشاهده علائم به دنبال انجام تست های بارداری و سونوگرافی میروند تا وضعیت باردار بودن آنها به صورت دقیق تر مشخص شود.
خیلی از تغییراتی که در بدن رخ میدهد و علائمی که در بارداری ایجاد میشود در سه ماهه اول متفاوت از سه ماهه دوم خواهد بود. تمامی مشخصات و علائم به تدریج تغییر خواهند کرد ولی به صورت کلی نشانه ها و علائمی برای باردار بودن وجود دارد که با مشاهده آن ها متوجه این قضیه خواهید شد که یکی از آنها پریود نشدن خانم ها در زمان مشخص می باشد.
علاوه بر آن از دیگر علائم بارداری می توان به حساسیت به بو، بیماری صبحگاهی و خستگی اشاره کرد. البته ممکن است در بعضی از خانمهای باردار تمامی عوامل باهم خودشان را نشان ندهند و متغیر باشد.
زمان شروع علائم بارداری
معمولا هفته اول بارداری با توجه به تاریخ آخرین دوره قاعدگی تعیین می شود و آخرین دوره قاعدگی شما در واقع همان هفته اول بارداری خواهد بود و حتی اگر شما به صورت واقعی هم باردار نباشید نحوه محاسبه به این صورت انجام می شود.
بنابراین تاریخ مد نظر با استفاده از روز اول آخرین دوره قاعدگی تعیین خواهد شد و با توجه به این در هفته های اول بعضی از علائم مشاهده نمی شود که در این صورت احتمالاً حاملگی 40 هفته طول خواهد کشید.
علائم اولیه بارداری
وقتی که بارداری در فردی اتفاق میافتد معمولا با یک سری علائم مشخصی بروز میکند که در ادامه با چند نمونه از رایجترین آنها آشنا خواهید شد و در صورت مشاهده هر یک باید به انجام تستهای دقیقتر بارداری بپردازید.
گرفتگی و لکه بینی در اوایل دوران بارداری
به طور معمول از اولین هفته تا هفته چهارم بیشتر اتفاقات در سطح سلولی رخ میدهد و تخمکی که بارور شده با تشکیل بلاستوسیت به ارگان های کودک و اعضای بدن او تبدیل می شود.
پس از آن 10 تا 14 روز بعد که تقریبا مصادف با هفته چهارم خواهد بود، بعد از اینکه لقاح صورت میگیرد بلاستوسیست ها در آندومتر آستر رحم کاشته میشوند و باعث یک خونریزی مختصری می شود که نشان دهنده لانه گزینی خواهد بود. برخی از افراد این خونریزی را با خونریزی قاعدگی اشتباه میگیرند و اگر نشانه ها و علائم خونریزی کاشت و لانه گزینی را بدانند متوجه تفاوت آنها خواهند شد.
توجه داشته باشید که رنگ واژن ها با هم متفاوت است و خونریزی با دوره قاعدگی منظم مقایسه خواهد شد و فقط وقتی که پاک باشید لکه بینی تعریف پیدا میکند و درد خونریزی شما ممکن است از خفیف تا شدید باشد.
معمولاً یک سوم زن ها این خونریزی را به همراه درد تجربه می کنند.
وقتی که خونریزی مربوط به لانه گزینی باشد کمتر از سه روز طول میکشد و احتیاج نیست که آن را درمان کنید و بهتر است در مدتی که احتمال باروری می دهید از نوشیدن الکل یا سیگار کشیدن و داروهای غیرمجاز خودداری کنید تا سایر علائم شما تشدید نشود.
پریود نشدن در اوایل بارداری
بعد از اینکه عمل لانه گزینی و کاشت به صورت کامل انجام می شود، بدن شما گنادوتروپین کوریونیک انسانی را تولید میکند که این قضیه باعث تشکیل نطفه در بدن میشود و در واقع پیامی به تخمدان هاست که در ماه های بعدی تخمک های بالغ منتشر نکنند.
بعد از چهار هفته که بارداری اتفاق میافتد دوره قاعدگی بعدی متوقف خواهد شد و اگر حس می کنید که دوره عادت ماهانه شما نامنظم است برای اینکه اطمینان حاصل کنید بهتر است آزمایش بارداری را انجام دهید.
معمولاً آزمایشهایی که در خانه انجام می شود 8 روز بعد از یک دوره عادت ماهانه نشدن مشخص خواهد شد زیرا سطح اچ سی جی در ادرار بررسی شده و باردار بودن یا نبودن شما را مشخص میکند.
بهتر است برای اینکه اطمینان حاصل کنید حتما آزمایش بارداری انجام دهید و اگر مثبت بود حتما با یک پزشک یا ماما قرار ملاقات تعیین کنید و از وضعیت خود و بارداریتان با او صحبت کنید و توصیههای لازم را بگیرید و اگر داروی خاصی مصرف می کنید یا حتی با هیچ دارویی مشکلی ندارید از پزشک بخواهید که وضعیت سلامت کودک و رشد او را بررسی کند.
خستگی در اوایل دوران بارداری
یکی از احساس هایی که بیشتر خانمهای باردار با آن مواجه میشوند خستگی است و ممکن است یا در اوایل دوران بارداری این حس به سراغ آنها بیاید و یا در هر زمان دیگر ایجاد شود که معمولاً در اوایل بیشتر این اتفاق می افتد چون سطح پروژسترون افزایش پیدا میکند و منجر به خواب آلودگی خانم های باردار میشود.
بهتر است به جای مقاومت در برابر خوابیدن، استراحت کافی داشته باشید و اتاقی که در آن استراحت میکنید را خنک نگه دارید؛ زیرا دمای بدن شما در مراحل اولیه بارداری افزایش پیدا میکند و شما باید بدن را به سمت تعادل پیش ببرید.
افزایش ضربان قلب در اوایل دوران بارداری
خانم هایی که باردار می شوند در طول هفتههای هشتم تا دهم بارداری ضربان قلب شدید تری دارند و خون به صورت شدیدتر در قلب آنها پمپاژ میشود که معمولاً این آریتمی و تپش قلب در دوران بارداری رایج است و نیازی به ترس یا استرس نیست و تغییر سطح هورمون ها منجر به تپش قلب میشود.
بعد از گذشت زمان بیشتر، برای خون رسانی به جنین جریان خون در بدن افزایش پیدا میکند و برای اینکه به صورت کامل سلامت خود را بررسی کنید و تحت کنترل داشته باشید بهتر است مدیریت آن را قبل از بارداری شروع کنید تا وضعیت سلامت بدن و ارگان های مختلف را بررسی کرده باشید تا از بروز هرگونه بیماری یا مشکلی جلوگیری کنید.
در صورتی که با مشکل قلبی مواجه هستید بهتر است حتما قبل از اقدام به بارداری با پزشک متخصص مشورت کنید و در صورت نیاز داروهای لازم را استفاده کنید.
بروز تغییرات زودرس در سینه ها؛ درد، سوزن سوزن شدن و بزرگ شدن
به طور معمول خانم هایی که باردار می شوند در هفتههای چهارم تا ششم بارداری تغییراتی در وضعیت سینه های خود مشاهده می کنند که نوسانات هورمونی منجر به بروز این تغییرات می شود و سینه ها حالت متورم تر و نرم تری پیدا می کنند.
در بعضی از افراد این حالت باقی میماند و در برخی دیگر با گذشت زمان این حالت ها برطرف می شود که گاهی اوقات تا هفته یازدهم این تغییرات ادامه دار میشود و هورمون هایی که از تعادل خارج شده اند منجر به رشد سینه ها می شوند.
یکی دیگر از تغییراتی که در سینه ها رخ می دهد رنگ تیره اطراف پستان و بزرگتر شدن آن است. توصیه افراد متخصص به خانم های باردار این است که در دوران بارداری و شیردهی از یک سینه بند راحتتر استفاده کنند تا دردهای احتمالی کاهش پیدا کند و مشکلی برای آنها ایجاد نشود.
حتی برای کاهش درد نوک سینه ها میتوانید از پدهای سینه که معمولاً در سینه بند قرار می گیرند استفاده کنید.
بروز تغییر در رفتار و خلق و خوی خانم های باردار در اوایل دوران بارداری
هورمون های اصلی بدن خانم ها یعنی هورمون های استروژن و پروژسترون در طول دوره بارداری افزایش پیدا میکند و همین قضیه روی روحیه و رفتار آنها هم تاثیرگذار خواهد بود و ممکن است احساسات آن ها شدیدتر شود و یا واکنش پذیری بیشتری داشته باشند.
حتی گاها با نوسانات اخلاقی روبرو می شوند و در صورتی که مدیریت درستی روی رفتار و فضای محیط آن ها انجام نشود ممکن است به افسردگی یا اضطراب و سرخوشی منجر شود.
بی اختیاری و تکرر ادرار در اوایل دوران بارداری
همانطور که گفته شد در زمان بارداری پمپاژ خون در بدن خانم باردار افزایش پیدا میکند و این قضیه باعث میشود که کلیه ها بیشتر از قبل مایعات را پردازش کنند و مایعات بیشتری در مثانه جمع میشود و این قضیه باعث تکرر ادرار خواهد شد.
هورمون ها در این مسائل نقش مهمی را ایفا می کنند و اگر استفاده مداوم از دستشویی برای خانم های باردار دشوار باشد میتوانند مایعات کمتری بنوشند. اگر با بی اختیاری ادرار مواجه هستند بهتر است در زمان های مشخص به دستشویی مراجعه کنند تا از بروز بی اختیاری در ادرار جلوگیری شود.
یبوست و نفخ در اوایل دوران بارداری
همانطور که ممکن است در دوران قاعدگی با نفخ معده و شکم مواجه شده باشید، یکی از علائم دوره بارداری هم نفخ و یبوست است که به علت تغییرات هورمونی رخ می دهد و ممکن است بعضی از خانم های باردار دچار یبوست یا نفخ شکم شوند.
تهوع، استفراغ و بیماری صبحگاهی در اوایل دوران بارداری
به طور معمول در هفته چهارم تا ششم بارداری حالت هایی در خانم های باردار رخ میدهد که به آن بیماری صبحگاهی میگویند که معمولاً با حالت تهوع همراه است. البته ممکن است در ساعت های دیگری از شبانه روز هم این اتفاق بیافتد که علت اصلی آن مشخص نیست، ولی تغییر هورمون ها در این روند بیتأثیر نیستند.
معمولاً کسانی که با این مشکل مواجه هستند بیشترین حد آن را در انتهای سه ماهه اول تجربه میکنند و وقتی که وارد سه ماهه دوم میشوند مجدداً این قضیه تشدید میشود تا از بین برود.
برای کم شدن حالت تهوع و بیماری های صبحگاهی می توانید کمی کراکر نمکی را در کنار خود داشته باشید و به محض اینکه صبح از خواب بیدار می شوید کمی از آن بخورید تا این حالت را کاهش دهد.
اگر به میزان زیادی آب مصرف کنید بدن شما هیدراته باقی میماند؛ البته اگر خوردن مایعات باعث تکرر ادرار و مشکلات دیگر می شود بهتر است برای بهبود وضعیت خود با پزشک مشورت کنید.
سرگیجه و فشار خون بالا در اوایل دوران بارداری
در اوایل دوران بارداری ممکن است فشار خون کم شود و فرد باردار احساس سرگیجه داشته باشد. چون رگ های خونی معمولاً گشاد تر می شوند و برای اینکه فشار خون بالا را در بارداری مشخص کنید با کار دشواری روبرو هستید.
اگر مشکلات فشار خون در 20 هفته اول خود را نشان داد یعنی باید حتماً به پزشک مراجعه کنید تا وضعیت سلامت شما بررسی شود.
انجام تمرینات مناسب بارداری و مدیریت وضعیت سلامت و فشار خون می تواند تا حد زیادی از بروز این مشکل ها جلوگیری کند، خصوصا اگر از یک رژیم غذایی سالم برای دوران بارداری کمک بگیرید.
حساسیت های غذایی و بویایی در اوایل دوران بارداری
یکی از علامت های شایع در دوران بارداری حساسیت بویایی است که معمولاً در سه ماهه اول مشخص میشود و همین حساسیت به بو گاهی اوقات باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ در زنان باردار می شود.
افزایش وزن در اوایل دوران بارداری
در پایان سه ماهه اول با افزایش وزن قابل توجهی مواجه خواهید شد که در چندماه اول نیم کیلو تا 4 کیلو افزایش وزن را می بینید. میزان کالری که برای بدن در دوران بارداری نیاز است با گذشت زمان افزایش پیدا می کند.
قسمت های مختلف بدن با با گذشت زمان افزایش وزن های مشخصی پیدا می کنند که معمولاً به صورت زیر خواهد بود:
- سینه ها (حدود نیم کیلوگرم تا 1.5 کیلوگرم)
- رحم (حدود 1 کیلوگرم)
- جفت (حدود نیم کیلوگرم)
- مایع آمنیوتیک (حدود 1 کیلوگرم)
- افزایش حجم خون و مایعات (حدود 2.5 تا 3.5 کیلوگرم)
- چربی (3 تا 4 کیلوگرم)
سوزش سر دل در اوایل دوران بارداری
تغییرات سطح هورمون ها باعث تغییرات زیادی در بدن خانم های باردار می شود که یکی از آنها شل شدن دریچه پیلور یعنی دریچه ای که بین معده و مری قرار دارد میشود و همین قضیه باعث نشت کردن اسید معده و سوزش سر دل می شود که اگر وعده های غذایی را کوچک تر و بیشتر کنید تا حد زیادی از بروز این سوزش جلوگیری خواهد شد.
پس از صرف هر وعده غذایی بهتر است حداقل یک ساعت صاف بنشینید تا هضم غذا بهتر انجام شود و در صورتی که این وضعیت شدید بود باید با مراجعه به پزشک داروهای مربوط به آن را مصرف کنید.
برق افتادن پوست و آکنه در دوران بارداری
با افزایش سطح هورمون ها و کاهش حجم خون در بدن زنان باردار، خون بیشتری در عروق جریان پیدا می کند و همین قضیه باعث افزایش کارکرد غدد روغنی بدن خواهد شد که باعث میشود پوست ظاهر شاداب تر و براق تری پیدا کند. البته برخی از خانم ها دچار آکنه می شوند.
کاهش علائم در سه ماهه دوم بارداری
تقریبا بیشتر علائم بارداری و مشکلاتی که خانم های باردار با آن مواجه هستند در سه ماهه اول مشاهده می شود و هنگامی که سه ماهه اول به پایان میرسد و وارد سه ماهه دوم می شوند، خیلی از تغییرات بدن و علائم بارداری از بین میرود. اگر در سه ماهه دوم با شرایط خاصی مواجه شدند بهتر است با پزشک مشورت کنند تا راه حلی برای آن مطرح شود.