بارداری سه ماهه اول
شروع سه ماهه اول بارداری از هفته اول بارداری تا هفته سیزدهم ادامه خواهد داشت و معمولاً خانم هایی که باردار میشوند در هفته پنجم بارداری متوجه علائم آن خواهند شد و هنگامی که عادت ماهانه آنها اتفاق نیفتد یا تست های بارداری را انجام دهند متوجه باردار بودن خود خواهند شد.
وقتی که بارداری اتفاق بیفتد پس از آن حدود هفته هشتم بارداری ضربان قلب جنین هم قابل شنیدن است و چنانچه به سونوگرافی مراجعه کنند میتوانند وضعیت قلب و سلامت آن را بررسی کنند.
از نظر علم پزشکی این سه ماهه اول جزو مهمترین قسمت های دوران بارداری می باشد و سلول های بدن جنین به سرعت تقسیم می شوند و تمایز پیدا میکنند.
بیشترین نگهداری و مراقبت از مادر و جنین باید در سه ماهه اول بارداری صورت گیرد، به این دلیل که سلولهای بدن جنین نسبت به شرایط آسیبرسان محیطی حساس تر عمل میکند و برای حفظ سلامت جنین باید مراقبت های زیادی صورت گیرد.
معمولاً در سه ماهه اول تغییرات زیادی در بدن مادر اتفاق میافتد که خیلی از افرادی که برای بار اول بارداری را تجربه می کنند از بروز این علائم احساس نگرانی خواهند داشت و مدام با سوال های مختلف مواجه هستند که بدانند در این دوره بارداری باید چه کارهایی انجام دهند، چه چیزهایی بخورند و چه چیزهایی نخورند و برای پشت سر گذاشتن این دوران به سلامت باید چه آزمایش هایی را انجام دهند؟
در ادامه با اطلاعات مهم در این زمینه بیشتر آشنا می شوید تا دوره بارداری سالمی داشته و در نهایت یک کودک سالم و سلامت داشته باشید.
در اواخر سه ماهه اول بارداری معمولا آزمایش غربالگری اول صورت می گیرد که با استفاده از آزمایش خون و سونوگرافی احتمالات وجود بیماریهای ژنتیکی در جنین بررسی می شود.
البته نتایج این آزمایش 100 درصد نشان دهنده تشخیص سلامت یا عدم آن نیست و با بیان درصدها احتمالات موارد مختلف اعلام می شود تا برای بررسی های بیشتر با پزشک صحبت شود.
همانطور که اشاره کردیم سه ماهه اول بارداری شامل 13 هفته می باشد که در هر هفته وضعیت رشد جنین و شرایط مادر متفاوت خواهد بود که در ادامه مهمترین اطلاعات در رابطه با هفته های مختلف بارداری در سه ماهه اول را مشاهده می کنید و با کسب آگاهی بیشتر این دوران را بدون استرس و با سلامت بیشتر پیش خواهید برد.
هفته اول بارداری
در اولین هفته بارداری تخمدان ها فعال می شوند و رشد تخمک آغاز میشود و جزو سخت ترین روزها در این ماه خواهد بود، چون بافت های خونی که لایه داخلی رحم را تشکیل میدهند از بین میروند و این اتفاق باعث میشود که رگ های خونی رحم دچار انقباض شوند و گرفتگی عضلات بیشتر شود.
به همین دلیل است که دردهایی در این دوره احساس میشود و وقتی که عادت ماهیانه شما تمام میشود یک تخمک داخل فولیکول خود و در یکی از تخمدان ها شروع به بالغ شدن خواهد کرد و شرایط لازم برای آزاد شدن در نیمه سیکل قاعدگی را فراهم میکند. در واقع روز چهاردهم سیکل قاعدگی آزاد شدن تخمک بالغ اتفاق میافتد که به آن تخمک گذاری میگویند.
هفته دوم بارداری
در اواخر هفته دوم بارداری یکی از تخمک ها به صورت کامل رشد می کند و وقتی که بر اثر تاثیر هورمون ها تخمک از فولیکول خارج میشود، تخمک گذاری رخ میدهد و با اسپرم در مجاورت هم قرار میگیرند و بارداری اتفاق میافتد.
معمولاً هر چه زمان تخمک گذاری نزدیک تر می شود ترشحات واژینال هم افزایش پیدا میکند و وقتی که روز تخمک گذاری است این ترشحات لیز، چسبنده و شفاف تر می شوند و علت این امر سهولت حرکت اسپرم در داخل اندام های تناسلی می باشد.
در این هفته وقتی که تخمک بالغ آزاد می شود و تخمک گذاری صورت می گیرد رابطه جنسی اتفاق میافتد و احتمال بارداری به شدت بالاست.
چنانچه جنسیت دختر یا پسر و کلا تعیین جنسیت فرزند برای شما حائز اهمیت است باید با تنظیم زمان رابطه جنسی روی آن تاثیر بگذارید. زمان نزدیکی و جنسیت نوزاد ارتباط مستقیمی دارند و در صورت آشنایی با آن می توانید تاثیر بیشتری روی تعیین جنسیت بگذارید.
هفته سوم بارداری
در این هفته دیگر تخمک گذاری انجام شده و اسپرم و تخمک با هم ملاقات کرده اند و عملیات لقاح انجام میشود که معمولاً سه روز نیاز است تا یک تخمک بارور شود و به یک سلول توپی شکل با 58 سلول تبدیل شود که به این سلول توپی شکل بلاستوسیت میگویند که در اواخر هفته به رحم میرسد و به دیواره ضخیم رحم می چسبد که از این مرحله با نام لانه گزینی یاد می شود.
برخی از افراد دیرتر از حد معمول متوجه بارداری و لقاح میشوند، اما هورمون ها برای اینکه بارداری صورت گیرد به صورت اتوماتیک کار خود را انجام میدهند و در اواخر هفته سوم بارداری اندازه جنین 0/2 میلیمتر میباشد.
هفته چهارم بارداری
هفت روز بعد از اینکه تخمک بارور میشود، بلاستوسیت در لایه رحم لانه گزینی را انجام می دهد و وقتی که لایه بیرونی بلاستوسیت ها آماده چسبیدن به لایه داخلی رحم باشد، تغییراتی در لایه رحمی ایجاد می شود تا توانایی نگه داشتن تخمک را داشته باشد.
به طور کلی بلاستوسیت ها 2 لایه دارند که لایه اول بعد از اینکه تکامل انجام میشود به جفت تبدیل شده و هورمون های بارداری را ترشح می کنند و لایه داخلی هم به جنین تبدیل می شود.
در هفته چهارم بارداری لایه های داخلی بلاستوسیت به جنین تبدیل میشود و داخل لایه داخلی رحم کاشته میشود و رشد خود را آغاز میکنند.
در صورتیکه در این زمان از بی بی چک استفاده کنید معمولاً علائم بارداری را مشاهده نخواهید کرد و تا اواخر هفته چهارم اندازه جنین به 2 میلیمتر می رسد.
هفته پنجم بارداری
در هفته پنجم بارداری می توانید برای تست بارداری از بیبی چک استفاده کنید و در صورتی که عادت ماهیانه آغاز نشده باشد و بی بی چک نتیجه مثبت را به شما نشان دهد یعنی بارداری اتفاق افتاده است و از این به بعد احساسات مختلفی را تجربه می کنید و تغییرات زیادی در روال زندگی شما پیش می آید و بهتر است زمان کافی را به خود بدهید تا تغییر شرایط را بپذیرید و خود را برای مراحلی که پیش رو دارید آماده کنید.
در هفته پنجم بارداری معمولاً ستون فقرات جنین شکل میگیرد و تا پایان هفته پنجم اندازه جنین به 3 میلیمتر می رسد.
هفته ششم بارداری
بسیاری از خانم هایی که باردار می شوند در اوایل دوران بارداری متوجه تغییر خاصی نمی شوند و حتی حامله شدن خود را تشخیص نمیدهند و فقط برخی از آنها دچار تهوع شدید یا انقباض در قفسه سینه میشوند و ممکن است در بعضی از آنها حالت تهوع صبحگاهی هم وجود داشته باشد.
برای اینکه کم کم تمامی علائم بارداری خود را نشان دهد باید زمان بیشتری بگذرد. البته کسانی که علائم بارداری را ندارند نیازی به نگرانی نیست زیرا در صورتی که تست ها بارداری را تایید کنند یعنی شما باردار هستید و مراحل رشد فرزند انجام خواهد شد.
در هفته ششم بارداری قلب جنین ضربان لرزشی خود را شروع می کند و جوانه های ریزی می زند که این جوانه ها بعداً به دست و پای جنین تبدیل می شود و به مرور رشد میکند.
بند ناف هم رگ های خونی دارد که به جفت متصل شده و وظیفه آن انتقال مواد مغذی به جنین است که البته در این مرحله هنوز این انتقال به صورت کامل صورت نمیگیرد و کیسه زرده بیشترین مواد غذایی را برای جنین فراهم می کند.
هفته هفتم بارداری
خانم هایی که به تناسب اندام بدن خود اهمیت زیادی می دهند در بارداری هم تناسب اندام خود را حفظ می کنند.
پس بهتر است قبل از تصمیم به بارداری با انجام فعالیت های روزانه بدن خود را در حالت مناسبی قرار دهید و یک برنامه منظم برای ورزش روزانه ترتیب دهید که عضلات شما تقویت شود و بسیاری از علائمی که در بارداری رخ میدهد مثل خستگی و بی حالی کاهش پیدا خواهد کرد.
در هفتمین هفته بارداری معمولاً اصلیترین ارگانهای حیاتی جنین مثل معده ها، روده و ریه ها رشد خود را شروع می کنند و اگر سونوگرافی انجام دهید متوجه می شوید که سر فرزند نسبت به بدن خیلی بزرگتر است زیرا رشد مغز سرعت بیشتری نسبت به سایر ارگانها دارد.
هفته هشتم بارداری
معمولاً کسانی که تا هفته هفتم هم علائم بارداری را به صورت واضح مشاهده نکرده اند، تقریبا از هفته هشتم علائم بارداری خود را نشان می دهد و تغییرات را کم کم حس خواهید کرد.
احساسات مختلفی از جمله ضعف و سستی و تندی مزاج به سراغ خانم های باردار می آید و اصلی ترین دلیل آن تغییرات و نوسانات سطح هورمون در بدن آنها می باشد و ممکن است با بهانه گیری هایی همراه باشد.
در هفته هشتم بارداری رشد گوش آغاز می شود و انگشتان دست و پا هم شروع به رشد می کنند، ولی هنوز به هم چسبیده اند.
در این هفته بند ناف که متشکل از رگ های خونی بوده انتقال مواد غذایی به جنین را بر عهده می گیرد و مواد زائد را خارج می کند. با توجه به تکامل یافتن بندناف کیسه زرده به مرور کوچک تر می شود.
هفته نهم بارداری
در هفته نهم ممکن است حرکت های جنین در شکم آغاز شود . برخی از افراد این حرکت ها را حس نمی کنند و برخی دیگر ممکن است متوجه این حرکات بشوند. معمولاً هفته نهم با بی حالی و حالت تهوع همراه است که ممکن است به مرور کاهش پیدا کند.
برای بهبود حالت تهوع بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید تا راهکار مناسب را پیش روی شما قرار دهد.
هفته دهم بارداری
از هفته دهم به بعد دیگر فرزند شما عنوان نوجنین را ندارد و به جنین تبدیل می شود، زیرا اندام های اصلی رشد خود را کرده اند و مدام در حال تکمیل تر شدن و تکامل یافتن هستند.
از اصلیترین تغییراتی که در هفته دهم بارداری در خانم های باردار اتفاق میافتد تغییراتی در قسمت پستان ها خواهد بود که معمولاً چندسایز بزرگتر می شوند.
هفته یازدهم بارداری
در این هفته فرزند شما کاملا شبیه انسان شده و رشد اندام های حسی در حال وقوع است و تغییرات پیچیده در بدن ایجاد می شود و دیگر می توانید به او جنین بگویید و کم کم با دیدن سونوگرافی سایر ویژگیها بارداری برای شما محسوس تر می شود.
بهتر است برای چک کردن روند طبیعی بارداری به انجام آزمایش خون و سونوگرافی بپردازید.
هفته دوازدهم بارداری
هنگامی که هفته دوازدهم بارداری به پایان می رسد یکی از مهمترین قسمت های بارداری یعنی سه ماهه اول بارداری تمام میشود و در بیشتر خانمها سونوگرافی در این مرحله انجام و معمولاً یک مرحله هیجان انگیز برای خانم های باردار است، زیرا اندام های بدن فرزندان به صورت کامل شکل گرفته و بزرگ شده و سر جنین هم گرد شده است.
علاوه بر آن بند ناف هم رشد خود را کرده و وظیفه انتقال مواد مغذی مثل گلوکز از خون به جفت را به صورت کامل و درست انجام میدهد و هرچه بارداری ادامه پیدا کند بند ناف هم بلندتر می شود.
در این مرحله قلب جنین تقریباً 160 ضربه در دقیقه خواهد داشت که حدود دو برابر ضربان قلب افراد بالغ است و دیگر در این مرحله دهان توانایی باز و بسته شدن دارد و می تواند مایعات را قورت بدهد و خمیازه بکشد.
در انتهای هفته دوازدهم بارداری طول جنین به 6/1 سانتی متر می رسد.
هفته سیزدهم بارداری
در این هفته بدن شما وارد سه ماهه دوم بارداری می شود و به مرور سازگاری بیشتری با این قضیه پیدا می کند. عادت کردن به شرایط بارداری باعث می شود که خیلی از مشکلات و ناراحتی هایی که در ابتدا در خانم های باردار اتفاق می افتد به مرور از بین برود و بالا بودن سطح هورمون هایی که منجر به حالت تهوع در آنها می شده فروکش می کند و ضعف و خستگی هم کمتر می شود.
در هفته سیزدهم فرزند شما داخل کیسه آمنیوتیک شناور است و به مرور که رشد می کند این کیسه هم فضای بیشتری برای ضربه زدن و کشش ایجاد خواهد کرد و مایعی که در این کیسه وجود دارد مثل یک ضربه گیر در برابر تکان های جنین و ضربههای او عمل میکند و باعث میشود که شما چیز زیادی حس نکنید.
در هفته سیزدهم معمولاً قد جنین از سر تا انتهای لگن او 4 سانتی متر و وزن آن حدود 7 گرم است و به سرعت مغز در حال رشد و تکامل می باشد.